Streekproducten zijn voedingsmiddelen die met een in een bepaalde streek gemaakt worden ook is het daar meestal het lekkerst. In de Alblasserwaard en de Krimpenerwaard zijn de streekproducten vooral kaas. Maar ook producten als perensap, jam, honing en roomboter.

 

Kaasboerderij in Streefkerk je kan op de site mooi alle kazen zien en dan ze ook nog eens gelijk bestellen. En dan is het ook nog eens hele goede kaas. Dit is de link naar hun website https://booijkaasmakers.nl/webshop/

 

Bij Melkvee- en kaasboerderij Schep kun je heerlijke kaas en streekproducten kopen. Als je daar bent kun je ook nog zien hoe de kaas gemaakt word, dit is de link naar de website

http://www.kaasboerderijschep.nl/

Een typisch streekproduct is natuurlijk kaas. Daarom zochten wij uit hoe je kaas maakt. We hebben melk bij de boer gehaald en we gingen kaas maken.

 

Hoe maak je kaas?

1. 4.5 liter melk

2. Rusten

3. Karnemelk

4. Stremsel

5. Mes

6. Pollepel

7. Pers

8. Doek

9. Waterbak met water

10. Kilo zout

11. zeef

12 vaatjes

Doe de melk in een pan en verwarm het tot 29 graden.
Voeg de 90 ml karnemelk toe en 18 druppels stremsel.
Laat het 35 min rusten met een doek erop, kijk daarna of de melk gestremd is.
Snij het daarna in blokjes van 1 cm, doe dat 10 min, laat het daarna bezinken en schep een derde van de wei met een zeef en pollepel eraf en giet het in de gootsteen.
Verwarm daarna een liter water tot 35 graden en giet dat bij de wrongel totdat dat 33 graden is, wel blijven roeren.
Laat dat weer bezinken en schep weer een derde van de wei eraf.
Doe de pan met wrongel in een grotere pan en verwarm het op het gasstel tot 36 graden.
Haal de pan van de grotere pan af en dek het niet af en roer ook niet.
Laat het 30 min rusten giet zo veel mogelijk wei af en zorg dat er zoveel mogelijk wrongel erin blijft.
Vul de vaatjes helemaal met de wrongel en dek het af met een doek en zet het op zijn kop in de pers.
Hang er een half gewicht van 750 gram en laat het 30 min hangen.
Draai daarna het kaasje om en breng vol gewicht aan 1,5 kilo en laat dat 3.5 uur staan.
Haal de kaas uit de pers en laat de kaas 8-10 uur rijpen zonder doek.
Pak de bak met water giet het zout erin en doe de kaasjes erin. Gedurende 8-10 uur mag echt niet langer dan 12 uur.
Haal ze er daarna uit.
Plasticsfeer de kaas 24 uur later.
Laat de kaas daarna 30 weken rijpen in de kelder of een andere koele plaats let wel op elke dag omdraaien.

Maar waar kun je nou typische streekproducten eten?

 

 

 

H/L opdracht

 

Bij Kaasboerderij Speksnijder

In Lekkerkerk, de boerderij is in 1913 opgericht

Het is op een mooie plek, want er is genoeg weiland om de koeien te laten grazen. En dan maken ze direct van de melk de kaas, dus dan is het nog vers en smaakt het heerlijk. En bovendien is de prijs ook nog heel goed.

Dus kom naar kaasboerderij Speksnijder voor de beste kaas.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb