Voor dit onderwerp moesten wij natuurlijk het een en ander uitzoeken. Dat hebben we gedaan, we zijn namelijk gaan grondboren om de grond te onderzoeken in Nieuw-Lekkerland.
Conclusies opdracht A:
1. Noem twee verschillen tussen het buitendijks en binnendijks gebied als het gaan om vegetatie(alles wat groeit en bloeit).
-Buitendijks: er staan best wel wat bomen en vooral riet.
-Binnendijks: er groeit amper wat het meeste is gras.
2.Noem twee verschillen tussen het buitendijks gebied en het binnendijks gebied als het gaat om de vormen van de kavels(grond).
-Buitendijks: het loopt er ongelijk het is totaal niet vlak.
-Binnendijks: het is er allemaal netjes vlak.
3.Noem twee verschillen tussen het buitendijks gebied en het binnendijks gebied als het gaat om de vormen van water(sloten,rivieren etc) die je hebt waargenomen.
-Buitendijks: er loopt een klein riviertje en het is vooral moerassig.
-Binnendijks: er zijn tussen elke weilanden sloten.
4.Noem een verschil tussen het buitendijks gebied en binnendijks gebied als het gaat om hoogteverschil.(wat ligt lager,wat ligt hoger).
-Buitendijks: het loopt ongeveer gelijk met de lek alleen steken er sommigen punten af.
-Binnendijks: alles achter de dijk is een stuk lager.
Conclusies opdracht C
1. Foto's van het boorprofiel:
2.Beschrijving van de overheersende grondsoort in het binnendijks en buitendijks gebied.
-Binnendijks: vanaf 50cm word de grond vochtiger gemengd met klei , de keur van de grondsoort begint bij bruin dan word het lichter bruin en vanaf de 110cm word het donkerbruin/grijs.
In de eerste 10cm die uit gegraven is is het korrelig en heeft het een droge substantie hoe dieper je graaft hoe plakkeriger het word.Ongeveer als je dieper als 150cm graaft dan kom je ook planten en bodem tegen in de grond dat zijn resten die heel lang geleden daar terecht zijn gekomen.
-Buitendijks:vanaf 30 cm word de grond een beetje zanderige klei , de kleur van de grondsoort begint bij lichtbruin dan word het donkerder en rond de 60 cm zitten er overige resten en kleiachtige dingen in de grond.Eerst is de grond korrelig en zanderig.Later rond de 30 cm word het plakkeriger.Als je dieper als 70 cm boort dan kom je ook overige resten tegen zoals planten en bodem.
H/L opdracht
Conclusie
Zoals je kan zien is het buitendijks gebied veel hoger dan het binnendijks gebied. Het buitendijks gebied ligt dus een stuk boven NAP. De dijk is alleen echt een uitschieter dat ligt echt een stuk boven NAP. Maar al kijk je in het binnendijks gebied dan ligt dat echt ruim onder NAP. Dat kan je duidelijk zien in het kaartje van het hoogteprofiel, je ziet in het laatste stukje dat het onder het blauwe is en dan kan je ook nog eens aan de zijkant kijken en dan zie je ook dat het echt wel een stuk onder NAP ligt. Dus de dijk beschermt duidelijk wel de polder.


Maak jouw eigen website met JouwWeb